Tradicionalna svetkovina sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije, koji se svetkuje 21. studenoga započinje trodnevnicom 18. studenoga. Na blagdan sv. Klementa misu će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić. Tijekom sva tri dana mise počinju u 18 sati, a prethode im molitve krunice. Kako nam je kazao mons. Pavao Banić ove godine nakon mise o vjeri će svjedočiti naša atletičarka Blanka Vlašić, a drugi dan o braku, obitelj Špar iz Splita.

Prvi dan trodnevlja 18. studenoga u četvrtak misu će predvoditi fra Nikica Ajduković. Po završetku mise naša poznata atletičarka Blanka Vlašić svjedočit će o svojim iskustvima predanosti vjeri. Kako taj dan obilježavamo i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju molit će se za sve žrtve u Vukovaru i Škabrnji i nakon mise je ispred crkve sv. Marka na Kačićevu trgu molitva njima u spomen. I ove godine mise i okupljanja u crkvi su uz poštivanje epidemioloških mjera. Sukladno tim mjerama neće ni ove godine biti tradicionalne procesije po Kačićevu trgu u kojoj se nose relikvije sveca. Neće biti niti tradicionalnog cjelivanja relikvija koje se izlažu na glavni oltar, ali vjernici će im se moći pokloniti.

Drugi dan trodnevlja, odnosno 19. studenoga, misu će predvoditi don Jure Lovrinčević, župni vikar makarske Župe Sv. Marko, a propovijedat će don Mate Antunović, đakon. Iza mise obitelj Špar iz Splita svjedočit će o bračnom životu i svetosti braka.

Oglas

Uoči svetkovine zaštitnika grada pod Biokovom, 20. studenoga misu će predvoditi i propovijedati dr. don Hrvoje Relja. Iza mise je tradicionalno otvaranje rake uz pjevanje himne sv. Klementu. Tradicionalno „čuvari” ključeva – predstavnici Grada Makarske i Pastoralnog vijeća predaju ključeve rake u kojima se čuvaju relikvije i župnik ih nosi na glavni oltar gdje im se puk  klanjanja dok se pjeva himna sv. Klementu u čast.

M.D./foto Grad Makarska