Budući nam je iz Državnog inspektorata odgovoreno kako je doneseno rješenje o uklanjanju nadstrešnice na makarskoj tržnici, za zaključiti je kako nelegalna metalna konstrukcija nema veze sa zatvaranjem tržnice koju nam je svojedobno spominjao Državni inspektorat odnosno gradonačelnik Zoran Paunović.

Podsjetimo, u ožujku ove godine dobili smo odgovor od inspektorata u kojemu se navodi kako je nadzorom utvrđeno kako za prodajni objekt, opremu i sredstva rada pružatelj usluge nema izdano rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta od nadležnog tijela državne uprave. – Sukladno navedenom doneseno je rješenje o zabrani daljnjeg obavljanja djelatnosti trgovine na malo do otklanjanja utvrđenih nedostataka, odnosno do ishođenja rješenja o minimalno tehničkim uvjetima. Na navedeno rješenje  u upravnom postupku stranka je podnijela žalbu, odgovorio nam je tad Inspektorat.

Tržnica nije zatvorena, no kako smo doznali iz Odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, provjerom interne evidencije utvrđeno je da ne postoji izdano rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta rada prodajnog objekta za djelatnost tržnice na malo u Makarskoj.

Oglas

– Provjerom je također utvrđeno da u Upravnom odjelu u Makarskoj trenutno ne postoji zahtjev za utvrđivanje minimalno-tehničkih uvjeta za prodajni objekt „tržnice na malo“ niti jednog pravnog subjekta, stoji u odgovoru.

Zanimali smo se koji se točno minimalno-tehnički uvjeti moraju ispuniti, te je li riječ o sanitarnom čvoru za kojega se i ranije govorilo da je sporan, no nismo dobili jednoznačan odgovor.

– U članku 12. Zakona o trgovini, stoji da za obavljanje trgovine moraju biti ispunjeni minimalni tehnički uvjeti, kojima moraju udovoljavati prodajni objekti, oprema i sredstva pomoću kojih se obavlja trgovina te drugi uvjeti propisani posebnim propisima s obzirom na oblik i način obavljanja trgovine, odnosno opći sanitarni i zdravstveni uvjeti i uvjeti sukladni propisima o hrani, kojima moraju udovoljavati prodajni objekti, oprema, sredstva i osobe koje neposredno posluju s robom, koja može utjecati na zdravlje ljudi, sukladno posebnim propisima, navodi se dalje. 

Tržnica na malo spada u rečene prodajne objekte.

Iz svega navedenog može se zaključiti kako se po svoj prilici nije pristupilo rješavanju minimalno-tehničkih uvjeta jer se na tržnici ne izvode nikakvi radovi, a nije podnesen ni zahtjev za utvrđivanjem istih. Također, očito je da uporabna dozvola nema veze s nadstrešnicom koja je nezakonito postavljena i za koju je nadležna inspekcija naložila uklanjanje. Međutim, sve rečeno ne ide u prilog “spašavanju” tržnice koja bi, kako stvari stoje, mogla ostati i bez sporne tende, a ako je vjerovati ozbiljnosti najava tržne inspekcije iz ožujka, i bez mogućnosti za radom. Nadamo se da do toga zaista neće i doći, i da će Grad Makarska riješiti ovu očito prilično zapetljanu situaciju u korist zakupaca, građana i turista kojima je pijaca važan sadržaj u gradu.

Ivona Ćirak /foto M.D.