U sklopu projekta Ulaganja u nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada, iz poduzeća GRADINA-BAŠKA VODA d.o.o. za komunalnu djelatnost provode kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti o održivom gospodarstvu, te educiranja javnosti o razlozima Europske unije za prijelaz na kružno gospodarstvo, te ulozi gospodarenja otpadom u prijelazu s linearnog na kružno gospodarstvo.

Zamislimo na trenutak Zemlju prije pojave čovjeka. Svaka biljka, životinja, planina, rijeka.. imaju svoju svrhu i sve je u savršenoj ravnoteži. Ničeg ne nedostaje i ničeg nema previše.
Kada u tu priču ubacimo čovjeka, koji je svojim ponašanjem počeo sa prilagođavanjem prirode sebi i svojim potrebama, ne mareći za posljedice, ravnoteža o kojoj smo govorili na početku priče je nepovratno narušena.

Čovjek je prirodne resurse, počeo koristiti za proizvodnju, misleći da su neiscrpni.
Pretjerano iscrpljivanje ograničenih prirodnih resursa, već je nekoliko puta u ljudskoj povijesti završilo kobno za neke civilizacije.

Oglas

Među najekstremnijim primjerima je civilizacija Uskršnjih otoka, čiji su se stanovnici hranili dupinovim mesom. Povećavanjem populacije, počeli su krčiti sve više šuma kako bi izgradili svoje nastambe i splavove za lov na dupine. Sve dok nisu posjekli posljednje stablo. Zbog poremećene prirodne ravnoteže, više nije bilo moguće uzgajati nijednu hranidbenu kulturu.
Čitajući ove primjere čini se da kao vrsta nismo ništa naučili.

Upravo sada dok čitate ovaj tekst i dalje se crpe fosilna goriva kojih je sve manje, i dalje zagađujemo tlo, zrak i vodu.

Kao nepobitne dokaze da Zemljini resursi ne mogu pratiti razvoje današnje ekonomije vidimo svakodnevno i to u :
-smanjenju šuma i prašuma
-degradiranju tla
-istrošenim lovištima
-propasti ribarstva zbog narušene prirodne ravnoteže, zagađenja i izlova
-smanjivanju zaliha pitke vode
-povišenju temperatura

Zagađujemo i uništavamo ono što nam je kao vrsti neophodno za život – voda, zrak i tlo.
Kao još jednu posljedicu pretjerane proizvodnje i potrošnje dobili smo i OTPAD.
Rješenje leži u održivom rastu, odnosno ekonomiji koja potiče učinkovitije iskorištavanje resursa – kružna ekonomija.

MD/foto Gradina BV