Na gradonačelnikovom službenom Facebook profilu jučer su objavljena dva teksta sa sadržajem koji smo objavili na našem portalu. Prvi je intervju s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem koji je po svemu sudeći procijenjen kao lijep PR materijal za njegovu stranicu. Drugi je objava neobičnog sadržaja, no s jasnim tonom sumnje na nekakvu medijsku urotu – zašto je pitanje o UPU Platno izbačeno iz intervjua? Iako smo upravo tom pitanju dali poseban i istaknut prostor.

Objasnili smo. Riječ je o temi koja je vrlo zanimljiva i koju smo obradili zasebno. Međutim, naše objašnjenje nije bilo dovoljno, pa je uslijedila zamjerka kako nije navedeno da je ista informacija proizašla iz intervjua.

Intervju je, dakle, dobar, ali vladajući imaju ekskluzivno pravo na dociranje.

Oglas

Glede same zamjerke s profila Zorana Paunovića, zapravo je posve nebitno je li nam tu informaciju rekao gradonačelnik sam, njegova zamjenica, ili predsjednica Vijeća sve dotle dok je točna. A točna je. Nebitno je i u kojoj će formi biti plasman vijesti, jer je to stvar naše uređivačke politike, a nikako mišljenja gradonačelnika ili njegovih savjetnika.

Možda mu je sporan pristup. Iznenađeni činjenicom da će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći baš ukidanje UPU-a Platno, o čemu izrijekom u kampanji nije bilo ni riječi, pozvali smo vijećnike NLO-a koji su nam potvrdili da im je to prvi glas, iako su imali dva radna sastanka na kojima su aktualnu vlast upoznali s činjenicom da imaju spreman prijedlog o stavljanju spomenutog plana van snage.

Dakako da smo o UPU-u imali dodatna pitanja za gradonačelnika, ali s obzirom na dinamiku komunikacije i činjenicu da smo odgovore za intervju uistinu dugo čekali, odgodili smo ih za radni tjedan.

Možda je, samo možda, gradonačelnikov PR očekivao UPU Platno kao touch down i naslov velikog i par tjedana vaganog intervjua za Makarska danas, koji će izgledati točno onako kako su pripremili da bude plasirano. Ako ne prođe, novinari su krivi jer ih, što? Ne slušaju?

Drugačije za sada ne moramo objašnjavati njihov sinoćnji, ničim izazvan, izlet prema bespućima urota. Niti komentirati radi li se uopće o primjerenom ponašanju.
Ozren Franić, Ivona Ćirak