U svojoj izjavi koju smo jučer objavili Anela Židić, ravnateljica Dječjeg vrtić Biokovsko zvonce, rekla je da je u jednom trenutku upitan bio upis 100-tinjak djece, a o  ovom je problemu na prošlotjednom brifingu s novinarima govorio i gradonačelnik Zoran Paunović. Svake godine ostane dio neupisane djece, no stekli smo dojam da je ove godine brojka podosta veća. Zašto je tomu tako, provjerili smo u samom vrtiću. Budući je ravnateljica na godišnjem odmoru, uputila nam je na stručnu službu.
Po onome što su nam odgovorili, brojka u ovom trenutku i nije tako dramatična.
– Prema utvrđenim kriterijima za pedagošku godinu 2021/2022 broj neupisane djece koja ne ispunjavaju propisane uvjete je 46. Od tog broja 14 je zahtjeva koji obzirom na prebivalište ne pripadaju Gradu Makarskoj, 15 zahtjeva odnosi se na neispunjavanje kriterija dobi djeteta za upis u jaslice/vrtić, a 17 predanih zahtjeva ne udovoljava kriteriju oba zaposlena roditelja za upis u cjelodnevne boravke.
Broj neupisane djece koja prema Pravilniku ispunjavaju uvjete za upis je 34. Od toga je 19-ero djece prema zahtjevu na listi jasličke dobi, 4 zahtjeva pripada poludnevnom jutarnjem boravku, a 11 zahtjeva za poludnevni poslijepodnevni boravak, stoji u odgovoru.
Zanimalo nas je kako tumače povećanu brojku, te smo pitali ima li to veze s činjenicom da ove godine ima dosta odgoda, odnosno djece s teškoćama te su samim time grupe manje zbog propisanih pedagoških standarda.
Odvratili su nam da prednost pri upisu djece imaju djeca žrtava ili invalida domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca zaposlenih roditelja, djeca samohranih roditelja i djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca u godinu prije polaska u osnovnu školu i djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu.
– Rezultati upisa djece u vrtić/jaslice za svaku pedagošku godinu posebno ovise o broju prijavljenih zahtjeva za upise te o potrebama roditelja za određenom vrstom boravaka. Analizom upisa u tekućoj pedagoškoj godini razvidno je da je veći broj prijavljenih zahtjeva za upis u jasličke boravke od trenutnih mogućih kapaciteta za prijem djece.
Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe utvrđuju se programi s obzirom na trajanje i namjenu, predškolski odgoj i naobrazba djece i djece s posebnim potrebama i to djece s teškoćama i darovite djece. Standardom se također određuje broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini u redovitom programu utvrđuje se ovisno o dobi djeteta i broju djece s teškoćama uključene u odgojnu skupinu, ističu u vrtiću.
Broj djece se svakako smanjuje ukoliko se integriraju djeca s lakšim, kombiniranim ili većim teškoćama, a ove je godine očigledno više takve djece.
Također, iako pravilnik propisuje koliko djece može maksimalno biti u skupini, “rastezanje” ovisi i o broju odgojiteljica. Dok je trajao projekt Zvonce za obitelj je najbolji prijatelj, u skupinama je bila i treća odgojiteljica, a ove je godine nema.

– Projekt Zvonce za obitelj je najbolji prijatelj za nastavak unaprjeđenja usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja trenutno je u drugoj fazi postupka provjere. Potrebna je pozitivna potvrda projekta kako bi se osigurao nastavak provedbe istog, objasnili su u stručnoj službi.

Da zaključimo, evidentno je da se ove godine poklopilo nekoliko faktora koje možemo promatrati kao trend, a svakako je najznačajniji porast broja djece odnosno povećani interes, osobito za jaslicama. Tu je skoro cijela skupina ostala neupisana.

Ivona Ćirak /foto DV Biokovsko zvonce

Oglas