Koncem listopada objavljena je na stranicama Grada Makarske odluka o odabiru izvođača radova na uređenju Trga Hrpina, gdje je najpovoljniju ponudu dala firma “Mata d.o.o.” čija je ponuda bila teška oko 942 tisuće kuna plus PDV. Međutim, iako su od tada prošla dva mjeseca, s radovima se nije otpočelo niti je potpisan ugovor s izvođačem.

Kako, naime, doznajemo, početak radova je prolongiran zato što projekt nije obuhvaćao infrastrukturu oborinske odvodnje nego isključivo popločavanje kamena. Narodskim rječnikom rečeno, nije se predviđalo raskopavanje trga kako bi se vidjelo kakva je situacija ispod, što treba mijenjati, gdje treba postaviti šahte i slivnike itd. Projekt je obuhvaćao samo gornji sloj.

Da se u projekt trebalo naknadno ubaciti i izvođenje radova na kompletnoj infrastrukturi, jer ih u prvotnom projektu nije bilo, te se iz tog razloga čekalo, potvrdio nam je i Ivan Talaja iz firme “Mata”.

Oglas

– To vam jedino mogu reći, no vjerujem da će kroz narednih par biti potpisivanje ugovora, tako da bismo uskoro trebali početi s radovima na Hrpini, kazao nam je Talaja.

Dodao je kako je za popločavanje izabran kamen dolit koji se primjenjuje za vanjske pločnike te se pokazao kao visokootporan i izdržljiv kamen.

Izabrani projekt arhitektonskog uređenja Hrpine radila je arhitektica Vlasta Marčić iz Splita koja je bila glavni projektant uređenja Kaštela u Kotišini. O kakvom se projektu radi i obuhvaća li i nekakav arhitektonski kuriozitet koji bi zanimalo javnost, nismo uspjeli doznati. Kontaktirali smo nadležne u Gradu Makarskoj, no trenutno je teško doći do određenih informacija jer je dobar dio gradske uprave pod koronom, a k tome je u tijeku reustroj gradske uprave zbog čega pročelnici više tehnički niti ne postoje.

U svakom slučaju, poznato je da je rok za završetak 90 kalendarskih dana. Ukoliko se poslu pristupi do kraja siječnja, i ukoliko ne bude nikakvih iznenađenja kao što je bilo kod Kalalarge gdje su određene instalacije iznenadile i uzrokovale prolongiranje, do kraja travnja Trg Hrpina trebao bi biti u novom ruhu. Takav idealni scenarij je međutim malo vjerojatan jer, uza sve neočekivane teškoće na koje se prilikom radova može naići, postoje i faktori s kojima se uvijek računa, a to su nepovoljni vremenski uvjeti.

Grad Makarska ovaj projekt, inače, u cijelosti financira iz gradske blagajne te je za to predvidio 1,4 milijuna kuna u 2022.godini. Riječ je o projektu koji je započela bivša vlast koja je planirala jednak budžet za 2021.godinu u kojoj je postupak javne nabave i proveden.

Ivona Ćirak /foto O.Franić