U gradskoj vijećnici danas je održana završna konferencija projekta ,,S osmijehom u školu-pomoćnici u nastavi makarskih školaraca, FAZA III’ na kojoj je predstavljena provedba i evaluacija četverogodišnjeg projekta te dodijeljene diplome o završenoj edukaciji za 11 novih pomoćnika u nastavi. Voditeljica projekta Olivia Prodan Ravlić pozdravila je predstavnika nositelja projekta gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, koordinatoricu projekta u Gradu Makarskoj Marinu Andačić Krivić, predstavnike projektnih partnera ravnateljicu Osnovne škole Stjepana Ivičevića Maricu Gržić i ravnateljicu Osnovne škole oca Petra Perice Renatu Gudelj, ravnateljicu Makarske razvojne agencije MARA Lidiju Vukadin vranješ, koordinatorice projekta u školama Maricu Garmaz i Jelenku Medoš Han te nove pomoćnike u nastavi.

-Gradonačelnik Makarske postao sam prije mjesec dana i moram reći da su me dočekali brojni problemi, ali ovaj projekt, projekt ,,S osmijehom u školu”, izmamio mi je osmijeh na lice. O detaljima projekta neću govoriti već ću to prepustili onima koji godinama rade na njegovom osmišljavanju i provedbi i na tome im najiskrenije zahvaljujem. Također, ponosan sam što je Grad Makarska već 13 godina u ovom projektu, što u Makarskoj počeo provoditi paralelno s nekim puno većim gradovima, i što na taj način doprinosimo socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s poteškoćama u razvoju. Ta činjenica u meni izaziva ponos, naglasio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović čestitavši još jednom svim predstavnicima partnera i pomoćnicima u nastavi.

Renata Gudelj, ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice istaknula je kako se radi o projektu koji je od iznimne važnosti za djecu sa posebnim potrebama kojih je svake godine sve više. – 2018. smo u našoj školi imali 13 učenika s teškoćama, a već 2019., u novoj školskoj godini, smo ih imali 24. To je uistinu veliki porast, a ovaj projekt od iznimne je važnosti za sve njih. Istina je da je puno papirologije ali se i puno toga dobiva kroz uključivanje u redovne programe i socijalizaciju, kazao je Gudelj.

Oglas

Nastavak projekta je glavni preduvjet da bi naša djeca i dalje dolazila s osmijehom u školu, komentirala je Marica Gržić, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Ivičevića, jedine osnovne škole na Makarskom primorju koja ima posebna odjeljenja/skupine učenika s poteškoćama u razvoju.

Koordinatorice projekta u dvjema osnovnim školama Marica Garmaz i Jelenka Medoš Han pohvalile su suradnju i timski rad na projektu no i naglasile kako je više razloga zbog kojih ova problematika zahtjeva izradu posebne strategije na nivou Grada Makarske koja bi odredila kako i na koji način dalje raditi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Projektnom timu zahvalila je i ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ podsjetivši da je na projekt od 2015., kroz faze I.,II. I III. utrošene cca 3.000.000,00 kuna od 2.600.000,00 bespovratnih sredstva, s učešćem Grada Makarske od 15%. – Čestitam svima a posebno udruzi Sunce koja je s Lanternom započela cijelu ovu priču i koja je zaslužna za prvog asistenta u nastavi na našem području. Drago mi je što vam mogu potvrditi da je danas završena i projektna prijava za IV. Fazu projekta ”S osmijehom u školu pomoćnici u nastavi makarskih školaraca” za 24 pomoćnika koji će brinuti o 18 učenika, a vrijednost je 890.000,000 kuna. Nadamo se da će i ova naša prijava dobiti maksimalnih 100 bodova kao i sve dosadašnje, komentirala je ravnateljica Lidija Vukadin Vranješ.

Stručni suradnik u Makarskoj razvojnoj agenciji MARA održao je kratku prezentaciju evaluacije III. Faze projekta od 2017.-2021. Naglasio je kako je jedna od aktivnosti evaluacije bila anketiranje kroz dva ciklusa(2018. i 2020.) pomoćnika u nastavi te učitelja/razrednika. – Od 1207 učenika u obje makarske osnovne škole oko 4,8% ima učenika s poteškoćama. Ako je 5% učenika s teškoćama onda bi to teoretski značilo da bi svaki razred trebao jednog pomoćnika u nastavi. To nije problem već izazov na koji se treba znati odgovoriti. A ono što je anketiranje pokazalo da je ovaj projekt dobio visoke ocjene po svim važnijim parametrima te da treba nastaviti osiguravati rad pomoćnika u nastavi i financijski i organizacijski pri čemu je edukacija jako važna, istaknuo je Buvinić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na samom kraju konferencije gradonačelnik Zoran Paunović i predsjednik udruge Sunce Robertino Glavičić podijelili potvrde o završenoj edukaciji novim pomoćnicima u nastavi: Olgici Kosor, Nikolini Pavlović Juran, Mirjani Mimica, Maji Raffanelli, Klemi Frankoviću, Heleni Mravičić Rajić, Danijeli Jović, Marini Palada, Andrijani Grgičević, Anđeli Noli Šarić i Andrei Buljan.
Izvor www.makarska.hr /foto MD