Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je presicu ispred zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu. Razlog sazivanja presice je današnji rekordni broj zaraženih u toj županiji.

“Nije dobro. Prosjek godina novooboljelih je 35 godina. Novooboljelih zdravstvenih djelatnika je još pet. Najviše je zaraženih u Splitu, a dosta i u Imotskom. Locirali smo žarišta u određenim fitness centrima, imamo i dalje podatke vezano za održavanje nekih obiteljskih okupljanja vjenčanja”, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ a prenosi Index.

Maske u zatvorenim prostorima, ograničene svadbe i sprovodi

Oglas

Lokalni stožer predlaže da se na 14 dana uvedu restriktivne mjere. Traži se i pojačana kontrola civilne zaštite.

“Tijekom dana ćemo dobiti odgovor na naše prijedloge. Predlažemo na rok od 14 dana obvezne maske u zatvorenim prostorima i u ugostiteljskim objektima. Ograničavanje održavanje vjenčanja do 50 osoba, sprovoda do 50 osoba bez izražavanje sućuti, bez karmina, obiteljska okupljanja do 20 ljudi, na okupljanjima je obvezno nošenje maski”, rekao je Luka Brčić, načelnik SCZ SDŽ.

Obvezno nošenje maski u ugostiteljskim objektima odnosi se na vrijeme provedeno u njima dok se ne konzumiraju hrana i piće.

Zatvaranje teretana i zabrana posjetima u domovima za starije

Predlaže se zatvaranje teretana i sportskih dvorana. Traži se i zabrana posjetima u domovima za starije

“Zatvaraju se objekti u kojima su detektirani zaraženi. Tražimo da sve događaje koji su predviđeni u zatvorenom da se ti događaji otkažu, a u vanjskom prostoru se mogu održavati, ali uz sve ove mjere”, rekao je Nino Vela, načelnik SCZ ST.

Željka Karin je pojasnila da je mlađa populacija unijela virus u fitness centre.

Na pitanje jesu li zaraženi iz Sinja povezani s Alkom, Karin je odgovorila:

“Imamo podatke za određene zaražene, tu je bilo obiteljskih kontakata i mlađih osoba. Ne možemo sa sigurnošću reći da je s Alke, Nemamo ni jedan podatak da se netko zarazio tko je bio na Alki”.

Diana Nonković, voditeljica epidemiološke službe NZJZ SDŽ, rekla je kako su u županiji imali velika okupljanja kao što su Alka i Gospa, gdje je bilo puno ljudi iz svih županija, a spomenula je noćne klubove. Zato ne čudi povećani broj novooboljelih, dodala je.

“Imamo ideje kako to smanjiti koje ćemo predočiti ministru”, dodala je Nonković.
M. D. /foto Pixabay