U Makarskoj se danas odmara 17 tisuća gostiju, a s domicilnim stanovništvom i neprijavljenim turistima radi se o najmanje 33 tisuće ljudi. U istom tom gradu osnovna zdravstvena pretraga, vađenje i analiza krvi, završit će na način kao na fotografiji. Naime, cijelo je jutro na pultu laboratorija stajala uputnica s bočicom izvađene krvi i urina, čekajući da ju netko preuzme i odnese na analizu.

Međutim, ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa uvjerava nas da vozač vodi računa o tome. Ravnatelj je to kojemu je trebala godina dana da osposobi pedijatrijsku ordinaciju.

Ne znamo što radi savjetnik za kvalitetu i bivši ravnatelj dr.Dragomir Petric. Navodno je radno mjesto koje je njemu pripalo postojalo i ranije, ali očito je bilo toliko marginalno da nikad nismo ni znali čime se savjetnik za kvalitetu bavi. Pa ne znamo ni sada.

Župan Blaženko Boban ispričao nam se da je na skupštini i više ga nismo čuli.

Gradonačelnik Zoran Paunović kaže da je ljut na Županiju kojoj Grad daje milijun kuna za nadstandard, a grad ne dobiva ni ono što mu po zakonu pripada, primarnu zdravstvenu zaštitu. Ne zna, kaže, što činiti, jer Županija ne funkcionira.

Pacijent koji je ostavio uzorak na plus 30, u dobroj vjeri da će netko uzeti njegove uzorke i poslati na analizu, zacijelo će imati razumijevanja za njihova opravdanja i rado će, po svoj prilici, ponovno ići na vađenje krvi.

Možda bi se trebali pridružiti i sugrađani, i to, još bolje, s uputnicama na helicobacter pylori i pripadajućim uzorcima. S obzirom da se ne zna kamo ih ostaviti, najsigurnije bi bilo adresirati ih na upravu koja će sigurno najbolje znati kome ih rasporediti.

I.Ćirsk/ foto MD