Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Zoran Paunović izjavio je kako su problemi u zdravstvu riješeni te kako ono više nije tema. Podsjetimo, Makarska je u svibnju dobila rendgenologa dr. Maju Pandžu nakon što je Dom zdravlja godinama mučio muku s ovim problemom, a u istom je mjesecu u Makarsku stigla i magistra medicinske biokemije Ivana Bašić. Objema je Grad riješio stambeno pitanje. Međutim, jesu li svi problemi zaista riješeni i je li tema o lokalnom zdravstvu zaključena?

Dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, slaže se kako najveći problemi jesu riješeni, no napominje kako nisu svi.

Prvo pitanje je pitanje ginekologa. Trenutno je na specijalizaciji 10 ginekologa, a osim dr. Ivane Milić nema nikoga iz Makarske. Dr. Milić bi se do kraja godine trebala vratiti sa specijalizacije te će tada raditi kao drugi liječnik, međutim, Makarskoj će trebati zamjena za dr. Ivu Viskovića. Kada točno, Rađa nam nije znao reći.

Oglas

– Dr. Visković može raditi kao privatni koncesionar, kako sada radi, do 70. godine starosti, a on ih puni dogodine. Nakon toga može i dalje raditi u okviru ustanove Doma zdravlja, a hoće li, to ne znamo, no vjerujem da ima volje, kazao je Rađa.

Po njemu bi eventualno trebalo nadomjestiti nekoliko mjeseci dok se sa specijalizacije ne vrati neki od deset specijalizanata.

Pitanje pedijatrije također je otvoreno. Dr. Zlata Đedović Hasukić ima uvjete za mirovinu te joj se produljuje ugovor, a po Rađi bi Makarskoj trebala do 2024. godine dok specijalizantica pedijatrije ne položi specijalistički.

– Vjerojatno će i tu trebati pola godine do osam mjeseci za premostiti period od odlaska dr. Đedović do dolaska specijalizantice, pa se nadam da će trenutna doktorica ostati do tada, kazao nam je Rađa.

Što se tiče dr. Nevene Čović, kaže kako joj najesen ističe ugovor, no da javnost ne treba brinuti. – Doktorica ako i ode iz sustava doma zdravlja, ona može ostati kao koncesionar u istoj ambulanti i za pacijente se ništa ne bi trebalo promijeniti, rekao je Rađa.

Na naš komentar kako bi joj u tom slučaju Županija trebala dati koncesiju odgovorio je kako to nije problem, no da ne zna kakvi su planovi doktorice.

Po njemu je trenutno najveći problem ne samo Makarske nego obalnih gradova je pitanje uzimanja uzoraka za analizu u bolničkom laboratoriju. Trenutno Dom zdravlja to omogućuje jednom tjedno, a po njemu bi se, da HZZO to poduzme, moglo riješiti unutar sustava.

– Pacijent ima opciju uzeti uputnicu i ići u Split, ili jednom tjedno izvaditi uzorak i onda ga mi prevozimo u Split kad vozimo i druge uzorke koje ne možemo obraditi u Makarskoj, kao što je TSH. Tri laborantice koje trenutno rade ne mogu vaditi uzorke niti ja imam alate da im to naložim, jer su takva pravila, a HZZO bi ih mogao riješiti potezom pera preko noći. Potrebno je samo staviti u sastavni dio primarnog laboratorija i uzimanje uzoraka za drugu ustanovu. Trenutno mnogi ljudi moraju samo zbog vađenja krvi sjesti u auto iz Vrgorca ili Visa i uputiti se u Split, veli Rađa.

Obiteljska medicina pak po njemu za sada nije problem.

Ivona Ćirak/ foto M.D