Iako Makarska ima pravo na dva ginekologa, već dulje vrijeme praktički imamo samo jednog, dr.Ivu Viskovića, dok drugi dolazi samo dvaput tjedno. Ova je situacija nastala odlaskom dr.Katarine Dvornik, a kad će se i kako riješiti, nije poznato.

Naime, dr.Ivo Visković produljio je ugovor za cijelu ovu godinu i kao ginekolog u Domu zdravlja radi i dalje, a dr.Ivana Milić, koja je išla na specijalizaciju, po svemu sudeći trebala bi se sa specijalizacije vratiti do kraja ove godine.

– Istina je, nadam se povratku u Makarsku do kraja 2023.godine. Makarska je moj grad, i voljela bih tu raditi, ali bilo bi mi stalo kada bi se općenito osigurali bolji uvjeti za rad, i zbog mene ali prije svega za dobrobit pacijentica Makarskog primorja. Pri tom u prvom redu mislim na ordinaciju i opremu, rekla nam je dr.Milić.

Naime, dr.Milić je pod ugovornom obvezom zbog specijalizacije koja ju obvezuje na rad u ustanovi određeni broj godina, a u slučaju raskida slijedi isplata troškova koju neki liječnici čak i preuzmu kao rizik odlazeći u privatnu praksu.

Razmišljate li o koncesiji jednog dana? 

– Koncesija bi definitivno puno toga omogućila jer bih u tom slučaju mogla ulagati u nadstandard, odvratila je liječnica.

Kakvi su planovi županijskog Doma zdravlja po pitanju ginekologije i pripreme uvjeta za drugog ginekologa, nismo uspjeli doznati jer nam se dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nije javio na mobitel niti odgovorio na upit do zaključenja pisanja članka.

Zanimali smo se i za trenutni status drugog ginekologa čiji dolasci dvaput tjedno ne zadovoljavaju potrebe pacijentica Makarskog primorja.,

Upit smo poslali i na adresu gradonačelnika Zorana Paunovića. Pitali smo ga i je li razgovarao s dr.Milić te razmišlja li Grad o nekakvim stimulansima da liječnike u sustavu doma zdravlja gdje su plaće oko 30 posto manje nego u bolničkom sustavu. Pokušali smo ga dobiti i na mobitel, ali za sada odgovora nismo dobili.

Kako bilo, kada dr.Milić dođe u Makarsku, sve do odlaska dr.Viskovića u mirovinu za što je već bio ostvario uvjete (produljuje ugovor godinu za godinom, op.a.), situacija bi napokon mogla biti povoljna, no već sad treba postaviti pitanje što kad ode dr.Visković i što ako nakon isteka ugovorne obveze ode i dr.Milić.

Tko o tome vodi računa? Ili će opet biti potraga navrat-nanos kao kad je Makarska ostala bez druge pedijatrice, iako je bilo jasno da dr.Suzana Čović, inače i dobitnica nagrade Grada za 2022.godinu, odlazi u mirovinu.

Ivona Ćirak /foto M.D.