Danas je u gradskoj vijećnici potpisan ugovor o izgradnji Dječjeg vrtića i jaslica na Zelenki između Grada Makarska i izvođača Titan Cinstructa i Builder. Rok za završetak radova je 270 dana od uvođenja u posao, a ukupna vrijednost je nešto manja od 18 milijuna kuna.

Podsjetit ćemo da je projekt vrtića već postojao, a radio ga je arhitekt Leon Lulić, no imao je manji kapacitet, pa je aktualna vlast odlučila ići na reviziju. Revizijom projekta osigurano je da se parking planiran na parceli vrtića izmjesti na susjednu parcelu s istočne strane.

Na taj način, kako napominju, omogućeno je da se 250 četvornih metara  planiranih za parkirališni prostor upotrijebi za prostor koji će koristiti djeca. Tako će novi Dječji vrtić na Zelenki imati ukupno devet jedinica i to četiri jedinice jasličke dobi i pet jedinica vrtićke dobi za 145 korisnika.

Oglas

-Kada smo došli na vlast, 2017.godine, ostalo je 50 do 60 neupisane djece, a kad se sjetimo prijašnjih godina, uvijek je priča o vrtiću završavala sa zaključkom da nema novca. Mi smo ga osigurali, kazao je gradonačelnik Jure Brkan.

Podsjetio je da se pregovaralo sa Nadbiskupijom Splitsko-dalmatinskom oko otvaranja vrtića, gdje su po građevinskoj dozvoli predviđeni prostori za vrtić. -Od Nadbiskupije nismo dobili odbijenicu, dapače, i dan danas smatramo da bismo tamo također trebali otvoriti vrtić. No tijek nije zadovoljavao jer naša djeca što prije trebali imati najbolje uvjete, zaključio je Brkan.

Zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ podsjetio je na tri ponovljene javne nabave. Da je prva realizirana, tvrdi kako bi vrtić već bio izgrađen.

-Od svih projekata koje sam vodio u ovom gradu, a nije ih mali broj, najdraži mi je projekt izgradnje dječjeg vrtića i jaslica, pohvalio se Vranješ.

Dodao je kako je izgradnjom vrtića riješeno ne samo pitanje kapaciteta za mališane, nego je time dobivena i društvena zgrada u , kako je rekao, najvećem kvartu Zelenka.

Koliko je novi vrtić bio hitan, potvrdila je Anela Židić, ravnateljice Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce. – Zasigurno realizacija ovog projekta veseli djecu, roditelje i sve naše sugrađane, kao i naše djelatnike. Ovim će se osigurati mjesto za svu djecu, kazala je Židić istaknuvši kako su jaslice uvijek predstavljale najveći problem, budući ostale općine na Rivijeri nemaju ustanovu jaslica.

Ono što je važno jest najava da će vjerojatno po izgradnji zgrade na Zelenki izmjestiti neke od skupina iz neadekvatnih objekata koki su smješteni u prizemljima stambenih zgrada.

Autor projekta Leon Lulić zadovoljno je zaključio da je najteži dio prošao, iako izgradnja tek slijedi. Istaknuo je  još jedan bitan element uz osnovnu funkciju vrtića, a to je prostor polivalentne dvorane i prostora koji bi se mogli iskoristiti za razna javna događanja u vrijeme kada vrtić ne radi. Tamo bi se mogle organizirati tribine, predavanja, promocije, predstave itd. Ukupni kapacitet je oko 100 metara četvornih, a koliko će biti sjedećih mjesta, nije poznato.

Inače, koja je gužva u makarski vrtićima najbolje svjedoči podatak da je u ovoj pedagoškoj godini upisano 536 djece u 29 skupina, od čega je 71 dijete u jaslicama.

Ivona Ćirak /foto O.F.