Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da su proteklih dana u županiji imali i do 20 posto više novooboljelih među testiranima, dok je danas situacija malo bolja te se očekuje da će udio pozitivnih na koronavirus od ukupnog broja testiranih biti do 10 posto.

– Nismo zadovoljni, ali u svakom slučaju ne rastu nam brojevi posljednjih nekoliko dana, ili stagniraju ili padaju, rekla je Karin u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Pad broja novooboljelih nema veze s vikendom jer se, kako je rekla Karin, testira gotovo jednako kao i radnim danom – samo jučer imali su više od 700 uzoraka. Međutim, ističe da se oboljeli manje javljaju te očekuje da bi sutra mogli imati novi skok broja novooboljelih.

Oglas

Govoreći o stanju u zatvoru na Bilicama, Karin je rekla da ima još pozitivnih na koronavirus koji su trenutačno u izolaciji.

– U Splitu je prisutan britanski soj u populaciji, to se pokazalo ne samo po brzom širenju i velikom broju oboljelih nego i po sekvencioniranju, rekla je.

Porast broja oboljelih, kaže Karin, ne vezuje isključivo uz popuštanje mjera jer su i prije toga imali skokove odnosno primijećeno je da se ljudi druže u grupama na rivi ili u svojim domovima.

– Jedino strogim čuvanjem i praćenjem mjera može se sačuvati, zaključila je.
M. D. /foto N1