Čak 15 posto testiranih u Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivno je na koronavirus,  koji je ovoga tjedna ušao u jedan rukometni klub, te osnovnu i srednju školu, istaknula je u petak ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin. Podsjetimo, 73 novozaražene osobe ustanovljene su na samo 479 obrađenih testova.

S obzirom na nekoliko oboljelih iz jednog trogirskog ženskog rukometnog kluba, ali i učenika iz osnovne i dvije srednje škole, epidemiolozi obavljaju izvide kako bi se mogla donijeti odluka na koji će se način obavljati nastava. Karin tvrdi da je zasad sve pod kontrolom, a nada se da će tako i ostati.

Što se tiče simptoma kod novooboljelih, Karin kaže da nisu puno teži u odnosu na ljeto i još uvijek se radi o blažim simptomima.

Oglas

Trenutno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji više od tisuću ljudi u samoizolaciji i u riziku su da razviju simptome.

Stiglo je 18.000 cjepiva protiv gripe, a cijepljenje se preporučuje djeci, trudnicama, starijim osobama i zdravstvenim djelatnicima.

“U ponedjeljak počinje cijepljenje. Molimo građane da ne dolaze odmah svi u ordinacije obiteljskih liječnika već da prvo nazovu svoje liječnike na telefon i sve s njima dogovore. Drugi dio cjepiva stići će krajem mjeseca”, najavila je Karin.

Hina/M.D. foto Pixabay