Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uslijed velikog porasta sazvao je izvanrednu konferenciju za medije.

– S obzirom na određene specifičnosti imamo sada i novih primjera novih razreda koji su isključeni iz škole te su se prilagodili online nastavi. Također imamo 12 pozitivnih časnih sestara u Košutama, pet pozitivnih osoba su članovi jednog zbora, jednog trenera i igrača jednog sportskog kluba i još jedna igračica iz drugog sportskog kluba – otkriva Željka Karin iz Nastavnog zavoda SDŽ, a prenosi Dalmacija danas.

Kaže da su tri škole u SD županiji potpuno prilagodile online nastavi, jer je bilo nekoliko djelatnika i učenika bilo pozitivno. Što se tiče Sveučilišta u Splitu, kaže da su pojedini studenti s FESB-a i Medicinskog fakulteta pozitivni, te da su obrađeni svi njihovi kontakti, a s Pomorskog fakulteta jedan je djelatnik pozitivan, i s dentalne medicine dva studenta su pozitivna.

Oglas

– Moram naglasiti, koliko god mi pogoršavali mjere, ako se ljudi ne pridržavaju istih neće biti boljih rezultata. Brojke nam rastu i situacija nije mirna, i svakim danom možemo očekivati eskaliranje. Ne smijemo se okupljati velikim skupinama. U idućim danima možemo očekivati još veći broj novooboljelih u institucijama – upozorava te nadodaje:

– Morat ćemo u budućnosti mobilizirati sve resurse i dalje raditi. Puno imamo posla, jer pogoršanjem situacije mi naravno imamo sve više posla – rekla je.

Kaže da u Nastavnom zavodu SD županije je jedna osoba u samoizolaciji.

– Za sada na svu sreću nemamo širenja bolesti u ustanovi – napominje.

Kaže da je u splitskoj bolnici više od 10 oboljelih osoba, s istog odjela, liječnika 4, ostalo je srednja stručna sprema. Podatke o zaraženim pacijentima iz bolnica nije imala.

“35 je bilo hospitaliziranih covid osoba, od čega 3 na raspiratorima”, rekla je Karin.

Osvrnula se na lošu epidemiološku situaciju u Sinju.

– U Sinju su stalno visoke brojke zbog brojnih kontakata i to je sasvim očekivano. Puno je tu bilo obiteljskih kontakata – objašnjava.

Rekla je da strože mjere mogu biti vezane samo uz velika okupljanja koja nisu nužna.

–Strože mjere samo mogu biti vezane za veća okupljanja. Tu spadaju privatna okupljanja i razne manifestacije. Mislim da tu posebno moramo voditi računa, moramo biti oprezni. Mi smo još uvijek blizu eksponencijalnog rasta, danas imao veći rast, ali ako se bude nastavio ovaj trend, morat ćemo postrožiti mjere – zaključuje Karin.

M. D./screenshot N1