Iako je kiša bilo dosta, hladnoća je tijeko studenog gotovo u cijelosti izostala, barem kada je u pitanju Dalmacija. Pojedini dan čak su imali vrijednosti temperature zraka na granici rekordno visokih datumskih vrijednosti.Ipak, natprosječnoj toplini bliži se kraj. Iako su zapadno i srednje Sredozemlje već pod utjecajem ciklonu, sljedećih dana vrijeme će se dodatno destabilizirati. Još u početku bit će toplo s dosta kiše, a u noći na ponedjeljak i do Dalmacije stiže pad temperature zraka. Tako će studeni u “sudačkoj nadoknadi” opravdati tek dio svog imena.

Snijeg je do kraja tjedna moguć u nekim nizinama unutrašnjosti, a stiže i u planine Dalmacije.

Kako je i bilo najavljeno, četvrtak je donio naoblačenje, a već je ponegdje bilo obilnijih oborina. Primjerice, sa sjeverne strane Biokova palo je preko 20 litra kiše po kvadratnom metru do 14 sati. Preko 10 litara u kratko vrijeme dobili su šire trogirsko i makarsko područje – piše Dalmacija danas.

Oglas

Temperature zraka su od 9°C ponegdje u Zagori do 16°C ponegdje uz obalu i na otocima. Na moru puše umjereno do jako jugo koje zasad izaziva manje probleme u pomorskom prometu.

Zbog jakog juga u prekidu su katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra (linija 9807) i Split-Hvar-Korčula.

Jugo će navečer i u noći na petak dodatno pojačati, a tijekom jutra će okretati na zapadne smjerove i naglo slabiti. Najviše kiše nas očekuje u prvom dijelu petka kada će biti pljuskova s grmljavinom i kada će lokalno pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za područje Dalmacije izdao narančasto upozorenje i to zbog mogućnosti udara vjetra na moru do 100 km/h, te zbog mogućnosti obilnih oborina u Zagori, do 70 litara po kvadratnom metru. Sredinom dana vjetar će gotovo potpuno oslabiti, a prema večeri ojačat će oštro i lebić. Zadržat će se toplo.

Pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu očekuje nas u subotu. Iako će lokalno pasti preko 30 litara kiše po kvadratom metru, oborine će u većini predjela biti znatno manje obilne i česte nego u petak. Puhat će umjereno do jako oštro i lebić, na moru je moguća pojava ciklonalne plime. Cijeli dan toplo, uz obalu i na otocima i iznad 15 stupnjeva.

Vrlo promjenjivo pod utjecajem ciklone bit će i nedjelju. Bit će oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Popodne će kiša okrenuti na snijeg u višim predjelima Dinare. Prijepodne će puhati jako oštro i lebić, popodne prvo na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vjetar u okretanju na zapadne smjerove. Toplo, ali s promjenom smjera vjetra zahladit će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Promjenjivo i znatno hladnije bit ću ponedjeljak. Oborine su izglednije još ujutro, a u planinama će padati snijeg. Popodne i osobito navečer prestanak oborina. U utorak će biti suho i djelomično sunčano, uz umjerenu buru i tramontanu. Bit će prohladno, osobito ujutro. Hladno jutro nas očekuje u srijedu, no krajem dana očekuje se porast naoblake sa zapada kao uvod u novu promjenu vremena koja vjerojatno donosi novi planinski snijeg – piše Dalmacija danas.

MD/foto Goran Morović