Lutkarska družina Zlatousti u petak je proslavila okruglih i velikih 20 godina rada bogatim programom u dvorani Arte i Gradskoj galeriji Antuna Gojaka koje su sinoć pohodili uistinu brojni gosti.  Kroz protekla dva desetljeća kazališna trupa pod vodstvom Davora Šegote postala je mnogo više od važne karike u održavanju kulturne scene našeg grada – svjedoči o tome i 25 do sada izvedenih kazališnih predstava, nekoliko lutkarskih predstava, radio drame, knjiga, foto roman te brojni nastupi ne samo u Makarskoj i ne samo u Hrvatskoj. Galerija Gojak ugostila je tako izložbu plakata, fotografija s predstava i foto uspomena amaterske glumačke trupe, koju je priredio Tonči Andrijašević  – izloženo je 18 plakata iz predstava te ukupno stotinjak fotografija što na zidovima galerije, što na instalaciji koju su postavili za ovu priliku. U dvorani program je započeo uz prigodni skeč dobrodošlice a potom se uz veliki aplauz okupljenima obratio  Davor Šegota.

– Ne znam odgovoriti je li ovo sve trajalo dugo ili kratko. Kada se stavi što smo napravili onda je u pitanju mnogo predstava, mnogo projekata i mnogo ljudi. S jedne strane do sada je toliko vremena prošlo, da neki od njih koji su danas trebali biti s nama više, nažalost, nisu tu – kazao je Šegota osvrnuvši se tako na preminule članove Zlatoustih Vladu Franića, Marinu Srzić, Dragana Ribarevića i Vesnu Falak.  – A s druge strane mi stalno nešto proizvodimo, iako nemamo veliki prostor i velike resurse. Jedna se predstava završi i odmah počinjemo raditi drugu tako da u tom tempu i dvadeset godina vrlo brzo prođe.  Zato ne znam je li bilo dugo ili kratko, nadam se samo da vam nije bilo dosadno – kazao je Šegota. Publiku je također pozdravila i direktorica TZ Makarska Hloverka Novak Srzić kao i Sandra Vranješ u ime Grada Makarske, dok je uz ovacije dvorane uručeno priznanje Lovrencu Laušiću.

Uz glazbu DJ Spajića druženje je nastavljeno i dalje uz bogat domjenak i odličnu atmosferu, a naravno da su Zlatousti već najavili nove projekte s kojima će obradovati domaću publiku u ovoj godini. –  Prva premijera je Šegotin tekst koji će Zlatouste još jednom odvesti u budućnost, a s druge strane adaptacijom izvorne makarske komedije Buzdo iz 18.stoljeća, u suradnji s Turistričkom zajednicom Makarske, Zlatousti će ponovo posegnuti i za prošlošću. – Osobno ne znam drugačije nego kako sam radio do sada. Dakle nastavljamo s projektima, aktivnostima, zabavom i nadamo se da ćemo o istim stvarima pričati i za 20 godina  – dodat će prvi među Zlatoustima.

O.Franić / D. Antonini

Oglas