Prije točno osam godina Gradsko vijeće na čelu s Tonćijem Bilićem kao gradonačelnikom donijelo je Odluku o proglašenju HNZ Zmaj klubom od posebnog značaja za grad Makarsku. Odluka je donesena jednoglasno, sa 16 glasova “za”, a ondašnji vijećnici HDZ-ov Stjepan Eljuga i SDP-ov Sretan Glavičić su u ime klubova vijećnika pred kolegama “obranili” odluku kojom je Zmaju dodijeljen poseban status. Nova vlast na čelu sa Zoranom Paunovićem, odnosno Gordanom Muhtić na čelu Gradskog vijeća, donosi u petak, 10.prosinca, odluku kojom se HNK Zmaj ponovno svrstava u isti rang s drugim klubovima.

Obrazloženje je kako bi se time postigla pravičnija podjela novca svim makarskim klubovima kojima se sredstva inače dijele putem Zajednice sportskih udruga, a temeljem njihovog pravilnika.

Više o intenciji rekla nam je Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća.

Oglas

– Uvažavamo činjenicu da Zmaj kao klub ima posebnu sentimentalnu vrijednost u našem gradu, ali željeli smo postići pravičniji sustav raspodjele novca. Sve će to ići na temelju razgovora sa svim dionicima unutar ZSU-a, a Zajednica će preuzeti odgovornost da sve skupa bude transparentnije, istumačila je Muhtić.

Također je rekla kako će se dogoditi značajnije izmjene u radu ZSU-a, a obećala je i da će se izdvojiti značajniji iznosi za sve skupa.

Zanimalo nas je hoće li se i kako ova promjena odraziti na rad Omladinske škole Zmaja koja trenutno, kako nam je kazao trener i voditelj Darko Vlatković, broji točno 251 dijete.

– Mi se duboko nadamo da se neće negativno odraziti. Naravno da uvijek može biti poteškoća, ali nije nam nikako cilj da se smanji broj djece koja treniraju. Cilj je da svi napreduju, kazala je predsjednica Gradskog vijeća.

Vlatković, inače voditelj Omladinske škole, kaže pak kako nije siguran hoće li nova odluka biti dobra za nastavak rada s djecom te kako bi volio da ide u smjeru povećanja iznosa.

– U odnosu na 2017.godinu riječ je o velikom napretku, premda su infrastrukturni uvjeti duplo lošiji, jer smo ostali bez jednog terena. Imali smo tada oko 180 djece, a sad ih je 70 više. Unatoč tome, interes je sve veći, natjecanjima je dana velika važnost, samo u 2021.godini smo imali 11 natjecanja u kojima sudjeluju djeca. Tjedno je 160 do 180 djece uključeno u natjecanja. Imamo stručan kadar u kojemu imamo čak šest kineziologa. Držim da su sve to dobri pokazatelji. Po meni se ovdje puno toga gleda kao rezultat rada na terenu, ali zanemaruje se socijalna strana. Puno važnija stvar je činjenica da se 250 djece druži u jednom zdravom okruženju, kazao je Vlatković.

Petar Talajić, također trener, također drži kako se po njemu nije trebalo mijenjati ako je sve dobro funkcioniralo.

– Prije te odluke 2013.godine znam da smo dobivali između 200 i 300 tisuća kuna, a sad se radi o 450 tisuća kuna, dakle na mjesečnoj razini se radi o razlici od 10-ak tisuća kuna, kazao je Talajić.

Ukupni je proračun Zmaja, inače, kako doznajemo od Ivana Rašića, direktora kluba, oko 1,2 milijuna kuna i uz 450 tisuća kuna od Grada su dobivali novac za 1,5 trenera.

Miro Urlić, predsjednik Zajednice sportskih udruga, kaže kako su nedavno imali sastanak s gradonačelnikom te su zatražili značajno povećanje sredstava. Trenutno, zajedno s novcem za trenere (890 tisuća kuna, op.a.) dobivaju 2,3 milijuna kuna.

Zatražili su 4 milijuna.

– Ove godine ističe kredit za dvoranu tako da bi se tu otvorila mogućnost za povećanjem iznosa. Hoće li povećanja biti i koliko, to ne znamo, kazao nam je Urlić koji kaže kako ukidanje posebnog statusa za Zmaj nije nužno nešto što treba tumačiti kao loše.

Novac bi se, kaže Urlić, dodjeljivao temeljem kriterija pravilnika, a vrednuju se kvaliteta rada, trošak natjecanja…

– U gradu imamo kolektivne i individualne sportove i teško je sve obuhvatiti jednakim kriterijima, ali smo nastojali pokriti najbolje moguće, rekao je Urlić.

Doznajemo kako je najavljen veći iznos novca za sve sportove te kako bi, na osnovu postojećih kriterija, Zmaj, možda, mogao dobiti i veći iznos, u što u ovom klubu baš i ne vjeruju. Jasno je da im je više odgovarala direktna financijska injekcija od posredne koja je bila sigurna i znalo se već godinama na koji iznos mogu računati.

No u cijeloj priči bi trebalo najvažnije sljedeće: kako dodatno stimulirati aktivne i uspješne klubove u njihovom radu, a kvalitetan rad zadržati. Za sada je tu dosta nepoznanica, od ukupnog iznosa namijenjenog klubovima, jer proračun za 2022.još nije na dnevnom redu, preko kriterija dijeljenja novca (vladajući najavljuju neke promjene, ali ne znamo kakve, op.a.), pa do, naposljetku, ciljeva vlasti.

Svakako će biti zanimljivo pratiti raspravu jer su 2013.godine povlasticu Zmaju jednoglasno izglasali i HDZ i SDP. Kakav je stav NLO-a, nove stranke na lokalnoj političkoj sceni, nije nam pak poznato.

Ivona Ćirak /foto M.D.