Na posljednjem briefingu gradonačelnika Zorana Paunovića i zamjenice Antonie Radić Brkan s novinarima jedna od tema bila je i (ne)odgovornost direktora gradskih firmi odnosno ravnatelja gradskih ustanova.

Paunović je, naime , u više navrata napomenuo kako će raskrstiti s praksom u kojoj se gradonačelnika zove za svaku, pa i najbanalniju odluku, a one koji se priklanjaju takvoj praksi nepreuzimanja odgovornosti nazvao je – “forvarderima” (prosljeđivačima, op.a.).

Razgovor na ovu temu započeo je pitanjem novinarke gradskog glasila o statusu neupisane djece u dječji vrtić. Ostalo je, naime, 80 neupisane djece.

Oglas

Nakon što je podsjetio da se gradi novi vrtić na Zelenki, gradonačelnik je novinarima kazao da ga nervira to što su već na prvom sastanku s ravnateljima ustanova i direktorima d.o.o.-a jasno rekli da svatko od njih ima odgovornost.

– A sad vi mene pitate za vrtić! To je pitanje koje trebate uputiti ravnateljici. Tako je i meni došla ravnateljica s pitanjem “što ćemo”, a ja sam rekao, vi trebate meni doći s problemima i s rješenjima. Okej, ravnateljice, od vas očekujem da se u sljedećih tjedan dana sva djeca upišu, odnosno da mi dođete s rješenjima. I to s tri rješenja, a onda ću ja koji sufinanciram reći, idemo s rješenjem broj jedan, dva ili tri. Ali nećete od mene očekivati da dajem rješenja, vi ste ravnateljica toliko godina u toj ustanovi i znate kako sve funkcionira i na takav način trebate donositi odluke, pojasnio je svoj stav gradonačelnik.

Dodao je da ga je zaprepastilo da je ravnateljica baš sad uzela godišnji odmor.

– Izašle su te liste, a roditelji živčane, i opravdano živčane, a do ravnateljice ne možemo doći, kazao je Paunović dodajući kako je odgovore na problem tražio do 5.srpnja.

Tvrdi da je uloga gradonačelnika previše centralizirana i kako ga se traži suglasnost ili potpis za svaku sitnicu.

– Gradonačelnik je za sve. Rupa je na nogostupu, gradonačelniče, rupa je na nogostupu, zatvoren javni WC, gradonačelniče, kako je zatvoren, nije mi se izdalo rješenje za ležaljke, gradonačelniče, kako to…To su gluparije. Postoje službe u gradu koje izdaju određene dozvole i voditelji službi odnosno ravnatelji ustanova su odgovorni. Kad se dogodi nešto na Gradskom sportskom centru, onda je odgovoran ravnatelj. Ako se dogodi u muzeju, onda ravnatelj muzeja, znači nije gradonačelnik odgovoran za izložbu u muzeju ili ako je pao kamen na nogometni teren. Gradonačelnik je tu da kaže, vi ste odgovorni, vi ćete snositi posljedice. Mene su zvali iz sportskog centra da hoće li paliti klimu kad je bio međunarondi rukometni turnir, ja kažem, ne znam, hoćete li me zvati da me pitate hoćete li paliti svjetlo u dvorani, kazao je Paunović.

– To što se do sada radilo u privatnoj praksi mi zovemo “forvarderi”. Svoju odgovornost “forvardiraju” nekom drugome, pa mi dolaze i pitaju treba li paliti klimu. Donesite odluku, vi ste odgovorni. Onda oni kažu, ako mi dozvolimo paljenje, morat ćemo raditi rebalans budžeta jer će to stajati 40 do 50 tisuća kuna. Pitanje je zašto nisi zaradio određeni novac i predvidio to u proračunu, a ako neka curica padne od vrućine na turniru u dvorani na 300 stupnjeva onda se ti suoči s novinarima kad te pitaju zašto nije bilo klime, obrazložio je gradonačelnik.
M. D. /foto M. D.