Jedno od vijećničkih pitanja na sjednici Gradskog vijeća bilo je i imenovanje članova u upravne odbore odnosno upravna vijeća tvrtki i ustanova.

NLO-ova vijećnica Ivana Miočević Franić rekla je kako imamo primjere dobre prakse u Splitu, Puli i Zagrebu, gdje se raspisuje javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prijedloga za izbor članova u spomenuta tijela.

– Jedna od prvih odluka od 10.lipnja bilo je imenovanje novih članova Školskog odbora OŠ Stjepana Ivičevića, iz reda osnivača, gdje su imenovani Ani Šoštarić, Jagoda Martić i Jurica Klarić. Hoćete li i ostalim imenovanjima pristupiti po ovoj staroj partijskoj praksi ili kako se od progresivne gradske uprave očekuje, kroz poziv građanima da se uključe u rad javnih ustanova i poduzeća?, pitala je vijećnica.

Oglas

Gradonačelnik Zoran Paunović odvratio je kako Grad imenuje predstavnike, no da ostale imenuju druge političke stranke, dok neki dolaze i iz redova roditelja.

– Komunicirali smo da ćemo se oslanjati na stručnost, ali postoji još nešto, bez obzira radi li se o javnoj upravi ili poduzećima a to je povjerenje. Ja sam najsretniji kad imam u jednoj osobi i stručnost i povjerenje. U tom je slučaju na nama koji smo osvojili vlast da imenujemo ljude od povjerenja i ujedno stručne ljude, a to ćemo nastaviti raditi i kroz ostale odbore. Ja mislim da na taj način štitimo interese ustanova, poduzeća i grada. Politička pripadnost apsolutno nije presudna, stručnost je jedan od kriterija koji uzimamo u obzir, a buduća imenovanja će to i dokazati, odgovorio je Paunović.

Ivona Ćirak /foto O. F.