Na jučerašnji nesretni događaj u kojem je djevojci pozlilo prilikom pisanja eseja na državnoj maturi, i to u pregrijanoj, neklimatiziranoj učionici, osvrnuo se danas i gradonačelnik Zoran Paunović. On tvrdi da je njegov prethodnik Jure Brkan odbio zahtjev ravnateljice Evelin Bulić za nabavkom klima za koje su čak zatražene ponude.

– Pitanje srednje škole jučer je gurnuto u prvi plan zbog nemilog događaja, a već nakon prvog razgovora s ravnateljicom Evelin Bulić jasno mi je da stvari nisu tako jednostavne poput kupnje novih klima uređaja te je osim osnovnih stvari potrebno raditi i na široj slici.

Naime, osnivač Srednje škole fra Andrija Kačić Miošić je Splitsko-Dalmatinska županija, pa nije ni čudo da je škola u lošem stanju, obzirom da županija godinama zanemaruje Makarsku po pitanju bilo kakvog ulaganja, bilo da se radi o zdravstvenoj skrbi ili školstvu. Istina je da imovinsko-pravni poslovi nisu riješeni i škola nema uredne papire koji su glavni preduvjet prijava na natječaje za EU sredstva. Županija je do danas učinila vrlo malo po pitanju rješavanja papirologije, kako bi mogli krenuti naprijed i našim srednjoškolcima osigurati dostojanstven boravak u školskim klupama.

Oglas

Prema informacijama kojima raspolažem još 2012. godine sklopljen je sporazum prema kojem općine Makarske rivijere i Grad Makarska školi daju određena sredstva. U slučaju grada Makarske radi se o 50.000 kn godišnje. Od ravnateljice sam danas dobio informaciju da je doista tražila pomoć od grada za opremanje škole još u siječnju ove godine, no moj prethodnik je zahtjev u potpunosti ignorirao. Danas je taj isti zahtjev srednje škole stavljen u postupak te će Grad Makarska Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića opremiti s osam klima uređaja vrijednosti oko 50.000 kn koji su im prijeko potrebni za normalan rad, naveo je Paunović.

Da li je takav zahtjev upućen prije nekoliko mjeseci, pokušavali smo od jučer doznati, no sve što smo doznali jest da je Grad Makarska do sada uistinu izdvajao po 50 tisuća kuna iz proračuna za svaku školu, što ukupno čini 100 tisuća kuna. Jure Brkan nam je samo kazao da do njega takav zahtjev nije došao.Marina Andačić Krivić, viša savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i sport, koja je trenutno na godišnjem odmoru, rekla nam je da se ne može sjetiti te da bi morala pogledati u uredu stavke odnosno zahtjeve.

Bivši dogradonačelnik Dražen Nemčić kazao nam je da je u tekućoj godini isti iznos izdvojen, po zahtjevu Momira Sumića, ravnatelja Strukovne škole, za uređenje kabineta za održavanje praktične nastave.

Ravnateljicu Evelin Bulić pak nismo uspjeli dobiti, no kako je rekla gradonačelniku Paunoviću, zahtjev za sudjelovanjem u nabavci klima je zaista bila upućen prema Gradu.

Zašto pak Županija, kao osnivač, zanemaruje potrebe srednjeg školstva u Makarskoj, kada su, i koliko izdvojili za dvije srednje škole, te brine li ih uopće stanje derutne zgrade u kojem makarski srednjoškolci pohađaju nastavu, upit je koji smo adresirali na Županiju te čekamo odgovor.

Ivona Ćirak /foto O. Franić