Protupožarne snage iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u utorak, 7. travnja 2020. godine, sudjelovale su u gašenju pet požara.

Oglas

Akcije su započele na požarištu kod Vrgorca u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je djelovao jedan Canadair CL-415, a zatim su jedan Canadair i jedan Airtractor AT-802 djelovali na požarištu na Velebitu (područje prema Krupi) u Zadarskoj županiji.

Na požaru koji je izbio u Primorsko-goranskoj županiji na području Bakra u gašenju je sudjelovao Canadair, dok je na požarište Kistanje-Krnjeuve-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji bio upućen Airtractor. Na požarište kod Sinja (brdo Pavića nebesa) bio je upućen jedan Canadair.

Od početka godine zračne protupožarne snage do zaključno 6. travnja 2020. sudjelovale su u gašenju trideset jednog požara (po deset u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, sedam u Zadarskoj i četiri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji).

U navedenom vremenu sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 100 sati naleta pri čemu je izbačeno više od 4200 tona vode – priopćili su iz MORH-a.
O. F. / foto HRZ/M. Karačić