Ivica Miloš, povratnik iz Njemačke, prije malo više od mjesec dana uzbunio je duhove u Župi biokovskoj kad je preko noći uklonio spomen-ploču podignutu braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, piše Slobodna Dalmacija.

Ištemao ju je u tišini noći, izvadio je i položio pokraj spomenika. Skoknuo je do kuće, pripremio žbuku te postavio drugu ploču, zavidao je i fugirao, i u okviru spomenika ujutro je, pred očima zbunjenih mještana, osvanula spomen-ploča podignuta žrtvama poginulima u NOB-u od 1941. do 1945. godine. Na njoj su istaknuta imena 26 mještana, žrtava fašističkog terora, te četiriju boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu, a na dnu ploče stoji godina 1964., dok inicijativu u desnom donjem kutu potpisuje Savez boraca NOB-a Župa.

Protiv nepoznatog počinitelja podignuta je prijava, no kako Miloš nije krio da je on taj, policija je njemu pokucala na vrata. No prije nego što nastavimo dalje s pričom, otkrit ćemo taj drugi, stariji sloj koji smo spomenuli na početku. Spomen-ploča koju je postavio Miloš izvorna je ploča koja je bila na Spomeniku poginulima u Drugom svjetskom ratu, a koji je 1964. godine otkrio njegov otac Petar Miloš. Spomenik je podignut s tom svrhom i takav je tu stajao sve do sredine 90-ih godina.

Oglas

Ploču sam našao ove godine, iza stare škole koja je sad pretvorena u Prezentacijski centar. Ukrcao sam je u auto, odnio doma, očistio je i sredio jer je bila potpuno pocrnjela. Kad sam je stavio na spomenik, e onda je počelo, i policija, i DORH, i lokalni branitelji… A dok sam ja godinama prije istraživao gdje se nalazi izvorna ploča s imenima ubijenih, onda su svi šutjeli – pripovijeda Miloš te nastavlja:

– Rekli su mi da sam nešto učinio, jesam, rekao sam, to sam bio ja. Ali nisam napravio ništa što već nije bilo, samo sam ponovio! Moj je otac ovaj spomenik otkrio, moju tetu su zaklali Talijani i ustaše, a tako je i s potomcima ostalih ubijenih – kaže dalje.

Izvorna spomen-ploča, koju je u bivšoj državi naredio izraditi Savez boraca u Župi, danas je u posjedu Ivice Miloša.

– Policija je kod mene došla u nedjelju navečer i pitali su me gdje je ploča. Rekao sam da sam ja dignuo “novu” ploču iz Domovinskog rata, i nisam je ni razbio ni bacio u smeće, nego sam je stavio iza spomenika. Vratili su se sutradan i rekli da ploče da ipak nema. Međutim, radnici koji rade na bivšoj školi stavili su ploču u kontejner, pa je ipak nađena. Uglavnom, kad sam došao, taman su skidali izvornu ploču i nisu mi je htjeli dati. Ja sam se suprotstavio, i na kraju su mi je ipak dali. Evo je ovdje. A mjesto joj je tamo na spomeniku. Čak mi nije važno ni da bude petokraka, neka je dignu, nije važno, ali neka ostave imena poginulih – govori Miloš Slobodnoj.

M. D. /foto Župa biokovska