Dvije tisuće godišnje trebao bi svaki od 11 članova županijskog Savjeta za zdravlje dobiti godišnje za svoj doprinos. Međutim, budući je mandat članovima bio istekao, a novi nisu imenovani, godišnji iznos od 22 tisuće kuna, koji se pokriva iz stavke javnih potreba u zdravstvu, smanjen je na – šest tisuća.

Bila bi ovo samo još jedna vijest u rebalansu budžeta za javno zdravstvo da nas nije zaintrigirao rad Savjeta o kojemu, naime, prvi put čujemo. Da njegov rad uistinu nije presudan, najbolje svjedoči činjenica da su iznosi skoro četiri puta smanjeni jer se članovi savjeta nisu sastajali, niti je itko vodio računa o tomu da imenuje druge.

Zašto je i s kojom svrhom osnovano ovo tijelo, objašnjava Odluka o osnivanju i imenovanju Savjeta za zdravlje SDŽ. Osniva se u cilju ostvarivanja prava, obveza, zadaća i ciljeva SDŽ na području zdravstvene zaštite, a prvenstveno radi davanja mišljenja na prijedlog Plana zdravstvene zaštite te predlaganja mjera za ostvarivanje kvalitete zdravstvene zaštite.

Oglas

Da se o kvaliteti uistinu vodi briga, barem na papiru, potvrđuje i funkcija savjetnika za kvalitetu pri Domu zdravlja SDŽ, dr.Dragomira Petrica, o čemu smo uostalom pisali.

Kako je u stvarnosti, to je već druga priča.

U odluci se pozivaju na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, temeljeg kojega su očito i druge županije osnovale tijelo s istim opisom. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji se, primjerice, također izdvaja naknada za rad članova Savjeta, iako članovi ovakvih savjetodavnih tijela zapravo vrlo rijetko primaju naknadu.

Ivona Ćirak /foto M.D.