Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je u srijedu da će do kraja mjeseca biti otvorene ponude za izgradnju Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Vučevici, vrijednog 16,5 milijuna eura, u sklopu prekogranične suradnje 13 regija iz Hrvatske i Italije.

“Do kraja veljače ove godine bit će otvorene ponude za veliki projekt FIRESPILL u Vučevici – Centar vatrogastva za cijeli istočni dio Jadrana. Taj projekt za sve partnere, 13 regija iz Italije i Hrvatske, ukupno je vrijedan 16,5 milijuna eura. Otvorenje  centra očekuje se u proljeće 2022. godine”, rekao je Boban danas u Dugome Ratu na dodjeli vatrogasne opreme tamošnjem vatrogasnom društvu.

Projekt Fostering Improved Reaction of crossborder Emergency Services and Prevention Increasing safety Level (FIRESPILL) – Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti) je projekt Europske unije.

Oglas

“Cilj projekta je poboljšanje kapaciteta žurnih službi  kako bi se povećala prekogranična učinkovitosti u borbi protiv prirodnih i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti i povećanje sigurnosti hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšanjem mjera i instrumenata za sprječavanje i upravljanje izvanrednim stanjima”, navodi se na stranici Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (RERA).

Iz Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Vučevici koordinirati će se, educirati i osposobljavati osoblje u zaštiti od prirodnih i drugih nesreća.

Predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminara za naprednu obuku, pokazne vježbe spašavanja civila. Centar će imati ispostavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Kuli Norinskoj, za  prevenciju od požara i ostalih opasnosti u dolini Neretve i okolici, stoji na stranici RERA-e.

Hina/ foto:arhiva MD