Na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDŽ) i ove godine omogućio je maturantima online pripremu za ispite državne mature, kako bi ih dočekali što spremniji. Online testni centar CI SDŽ uspostavljen je putem platforme EDUX, na kojoj su dostupne digitalizirane verzije prošlogodišnjih ispita iz hrvatskog i engleskog jezika, matematike osnovne i više razine te fizike, biologije, kemije i psihologije.

– EDUX je platforma za učenje na daljinu koju je Centar izvrsnosti uspostavio prošle godine kako ne bi ovisio o komercijalnim i drugim rješenjima koja pružaju samo djelomične odgovore na zahtjevne izazove provedbe online programa poučavanja. Ovaj dio platforme za učenje na daljinu namijenjen je svim maturantima u Hrvatskoj, a ovo je naš mali doprinos kako bismo olakšali pripremu za najbitnije ispite, posebno u ovo pandemijsko doba, kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti.

Maturanti imaju priliku rješavati prošlogodišnje ispite, a vrijeme je ograničeno kao i prilikom rješavanja testa u realnim uvjetima. Nakon što predaju ispit, rezultate i detaljnu analizu točnih i netočnih odgovora dobivaju odmah po završetku.

Oglas

– Osim rezultata koje dobiju po završetku, maturanti sukladno rezultatima prošlogodišnjih ispita, saznaju i ocjenu koju bi dobili temeljem svog pokušaja rješavanja. Naravno, mogu pokušati više puta. Ovo je idealan način za provjeru znanja i rezultata temeljenih na prošlogodišnjim rezultatima, zaključio je Ivica Zelić.

Prošle godine online ispitima pristupilo je više od 2.500 maturanata iz cijele Hrvatske, a ove godine očekuju još veći odaziv, kazao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije.

Svi maturanti koji žele provjeriti svoje znanje i što bolje se pripremiti za nadolazeće ispite, trebaju obaviti registraciju putem poveznice https://ci-sdz.hr/edux/, a zatim odabrati ispit državne mature po želji i provjeriti svoje znanje u online okruženju.
M. D. /foto SDŽ