KBC Split i dalje ostaje covid bolnica jer, kako sada stvari stoje, pacijente zaražene koronavirusom najvjerojatnije neće slati u bolnice drugih županija, već će iskoristiti unutarnje bolničke kapacitete, potvrdio je Hini šef županijskog Stožera za civilnu zaštitu Luka Brčić.

U splitskom KBC-u od ranije postoje planovi i programi širenja kapaciteta za zaražene pacijente unutar bolnice, a sve je izglednije da će se posegnuti za tim rješenjem pa će se kapaciteti za covid bolesnike postupno širiti.

U KBC-u su rekli Hini da će unutarnje kapacitete nastojati iskoristiti vodeći računa da se ne ugroze osnovne djelatnosti, a o broju bolesnika ovisit će koliko će se moći provoditi opseg drugih djelatnosti. Kao solucija moguće je i reaktiviranje cijelih Križina kao covid bolnice, no to im za sada nije u interesu.

Oglas

Današnja situacija s liječenjem pacijenata s koronavirusom u Splitu bitno je drugačija od one na proljeće, kada su pacijenti s Križina iseljeni, a cijela zgrada pretvorena u covid bolnicu.

Sada će se raditi drugačije, covid bolnica širit će se parcijalno, odnosno dio po dio, koliko bude za to potrebe, a da se pri tome ne zauzme cijelu zgradu na Križinama, kažu u KBC-u.

Bolnica u Kninu ponudila je tek dvadesetak postelja za covid bolnicu, što nije dovoljno, a uz to i toj bolnici nedostaje osoblja.

Kako bi se splitski KBC djelomično rasteretio, dio bolesnika kojima je potrebna fizikalna terapija bit će prebačen u makarsku Biokovku.

U slučaju posebne situacije, kao mogućnost nam ostaje aktiviranje Spaladium Arene, kaže Brčić i upozorava da je najveći problem nedostatak kadrova.

“Lako je 500 kreveta u jednom danu riješiti, problem je zdravstveni kadar, ne samo kod nas i u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi. Zato je bolje pozitivne pacijente smjestiti bliže gradu, kako bi infektolog lakše mogao doći do njega”, rekao je.
Hina/foto Unsplash