Nedoumice oko povrata novca za autobusne karte studentima s prebivalištem u Makarskoj, a koje je pokrenuo nezadovoljni roditelj, potaknule su nas da istražimo kako besplatni prijevoz funkcionira na Makarskoj rivijeri. Podsjetimo, u tekstu Vozio sam kćer u Zagreba, a kad je pokušala ostvariti povrat za kartu iz Zagreba, rečeno je da – ne može spomenuti se otac žali kako kćeri nisu odobrili povrat troškova jer je prva karta išla iz smjera Zagreb-Makarska. U Odluci o socijalnoj skrbi Grada Makarske, točnije, njezinim posljednjim izmjenama, odobrava se povrat za povratnu kartu, a ako ju prijevoznik ne prodaje, što je slučaj zbog situacije s pandemijom, onda prvi smjer ne smije biti iz Zagreba.

Baškovoški načelnik Josko Roščić kaže kako oni vraćaju novac neovisno o smjeru, naravno pod uvjetom da je predočena karta i dokaz o studiranju. -Sukladno odluci dajemo studentima koji studiraju u Splitu jednu povratnu kartu tjedno, a onima koji studiraju u Zagrebu jednu mjesečno. No mi imamo i studente u Mostaru, Dubrovniku, koji dobivaju četiri besplatne mjesečne karte kao i studenti u Splitu.  Ovisno o mjestu studiranja dajemo im mogućnost povrata putnih troškova. Ne cjepidlačimo i davali smo povrat novca čak i ako ih se vozilo automobilom. U tom slučaju bismo dali povrat u iznosu autobusne karte u jednom smjeru. A za našeg studenta u Londonu smo čak financirali jednu povratnu avionsku kartu u akademskoj godini, kaže Roščić.

Kaže kako se ova odluka kod njih primjenjuje već neko vrijeme.

Oglas

Stipe Ursić, prvi čovjek susjedne općine Brela, kaže kako kod njih besplatne karte studenti također dobivaju ovisno o mjestu studiranja. Oni u Zagrebu imaju dvije besplatne povratne karte u semestru odnosno četiri godišnje, a studenti u Zadru i Dubrovniku po tri karte u semestru, odnosno šest godišnje. Breljani koji studiraju u Splitu imaju četiri povratne karte u semestru.

-Nema veze je li karta kupljena na relaciji Makarska-Zagreb ili obratno, mi to uvažavamo. Bitno je da predoče kartu i dokaz o studiranju, kazao je Ursić.

Na pitanje je li bilo uvažavanja putnih troškova za prijevoz automobilom u vrijednosti autobusne karte, kaže kako to ipak ne primjenjuju. Najviše je studenata iz Brela, inače, na studiju u Splitu, potom Zadru, a najmanje u Zagrebu.

Općina Tučepi još je jedna od općina koje daju besplatne karte studentima, a po riječima načelnika Ante Čobrnića, nikakav problem nisu imali s povratom novca. Naime, kaže kako je nebitna relacija, odnosno bitno je samo da se poklapa s mjestom studiranja i da je u skladu s odlukom.

A prema javnom pozivu redovitim studentima iz 2020.godine studenti koji studiraju Zagrebu imaju četiri povratne karte, oni u Splitu četiri mjesečno, a Tučepljani koji studiraju u Dubrovniku imaju pravo na jednu mjesečno.

Općina Podgora također daje besplatne karte studentima. Kako načelnika Antu Miličića nismo dobili, snašli smo se tražeći odluke, no nismo našli kako je to regulirano sa studentima u Splitu i Zagrebu.  Postoji posebna odluka kojom se odobrava povrat troškova za studente u Puli i Zadru, vjerojatno jer je to bilo brže nego mijenjati postojeću odluku. Tako studenti u Puli imaju četiri povratne, odnosno osam jednosmjernih karata, a Podgorani koji studiraju u Zadru imaju šest povratnih, odnosno 12 jednosmjernih karata u godini.

No odluka je dosta jednostavna i ne isključuje izvanredne studente, kao što ne propisuje iz kojeg bi smjera trebala biti jednosmjerna karta ako je konzumirana u skladu s odlukom.

Općina Gradac ne daje besplatne karte nego sufinancira s iznosom od 50 posto.

Ivona Ćirak