Moguće i katastrofalan incident dogodio se sinoć oko 23 sata u prostorijama Hitne službe Makarska – primljen je pacijent s problemima s disanjem,  koji je djelatnicima zatajio rizičan kontakt i sumnju na COVID-19  i sada je čitav tim Hitne službe Makarska prisiljen na samoizolaciju do dolaska rezultata testa. A vrlo lako se može dogoditi da je i do daljnjeg ‘izbačen iz stroja’.

-Znači sada je sedam mojih djelatnika ispostave u izolaciji i iščekivanju hoće li biti uključeni u službu ili ne, a do dolaska rezultata testiranja pacijenta koji je smješten na odjelu infektologije na Križinama. Ako se ovakav trend nastavi, za tjedan dana možemo isključiti i zatvoriti ispostavu u Makarskoj jer neće imati tko raditi – kazao nam je razočarano voditelj makarske Hitne službe Mate Kasalo.

Naime,  pacijent (1950.godište) sa Zelenke je primljen oko 23 sata zbog otežanog disanja.

Oglas

– Sukladno dojavi da pacijent otežano diše isti je zbrinut u ispostavi hitne medicine Makarska. Prethodno je izvršena nadopuna saznanja epidemiološke anamneze o mogućim inkriminirajućim kontaktima, dakle je li bio u kontaktu s nekim tko je zaražen , ima li povišenu temperaturu i sl. pitanja kojima bi isključili infektivnu anamnezu. Pacijent je sve negirao, zbog čega osoblje hitne nije oblačilo zaštitna odijela, jer ista uzimamo samo prema dojavi PDJ u Splitu ili saznanja da je pacijent febrilan ili ima simptome infekcije dišnog trakta. Nakon primarne obrade,  u ispostavi kod pacijenta nije postignuto zadovoljavajuće poboljšanje,  slijedom čega je dežurni liječnik odlučio uputiti pacijenta u bolnicu u pratnji tima T2, gdje je pacijent tijekom transporta izjavio da je bio u kontaktu s unukom (kojem je uzet bris i pozitivan) koji je imao sumnjivi kontakt – izvijestio nas je dr.Kasalo.

Nažalost, još nedavno je upravo voditelj makarske Hitne službe apelirao na građane da pripaze upravo na ovakve slučajeve, te da bilo koja zatajena informacija može dovesti do golemih posljedica.  – Služba je organizirana na način da uvijek imamo tim u pričuvi, međutim posljedice ovakvog neodgovornog ponašanja uistinu mogu biti nesagledive – kazao je Kasalo.

U svemu tome dodatni razlog za brigu su posljednje, još uvijek neslužbene, vijesti da su upravo “zatajeni kontakt” – unuk pacijenta, kao i još jedan član obitelji, potvrđeni pozitivnima na koronavirus.

O.Franić