Gradonačelnik Zoran Paunović vrlo je optimističan po pitanju projekta obnove srednje škole u Makarskoj. Naime, za naš portal je kazao kako će kroz mjesec-dva sve biti posloženo i kako će se steći uvjeti za financiranje, a potom i rekonstrukciju derutne i zapuštene zgrade.

Treba upozoriti na nekoliko problema koje treba rješavati prije nego se krene u obnovu škole. Realno, prvi i najveći je – financiranje. Splitsko-dalmatinska županije je, kako smo pisali prošlog tjedna istražujući bavi li se uopće itko ovim projektom, u proračunu za narednu godinu ostavila svega 100 tisuća kuna za energetsku obnovu srednjih škola. Obnova je pak procijenjena na preko 13 milijuna kuna!

Osnivač srednje škole je Županija, ne Grad Makarska; međutim, Županiju do sada, kako vidimo, nije zanimalo ulaganje u srednju školu.

Oglas

Grad Makarska, odnosno gradonačelnik Zoran Paunović, zainteresiran je, kako sam veli, za guranje ovog projekta i pobrinuo bi se za pripremu projekta za EU fondove. No najveća zapreka je činjenica da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Kako Paunović tvrdi, naznake da bi se napokon mogli steći uvjeti za rekonstrukciju su izuzetno dobre.

– Uzeo sam sebi za zadatak da se uhvatim toga i angažirao sam MARA-u da se pozabavi time. Vjerujem da ćemo kroz sljedećih mjesec i pol dana imati sve posloženo u smislu da ćemo steći uvjete za aplicirati na fondove. Fond objavljuje natječaj, a mi moramo pripremiti dokumentaciju, kazao je gradonačelnik.

Priznaje, međutim, da su tu “jedini”, i to glavni problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

– 90 posto je riješeno, a riješit ćemo i taj dio. Imamo rješenje i ja vjerujem da imamo razloga za optimizam, kazao je Paunović.

Podsjetimo, projekt za energetsku obnovu i rekonstrukciju škole već postoji, i u ladici ravnatelja Srednje strukovne škole čeka da ga se netko sjeti još od listopada 2020.godine. Najsmješnije, ili možda najtužnije je to što su u Županiji bili i zaboravili da postoji projekt te su najavili financiranje projektne dokumentacije. To nam je spomenuo i sam gradonačelnik kazavši kako je dožupan Ante Šošić najavio da će za 2022.godinu uvrstiti dokumentaciju u proračun, premda projekt, kako znamo, već postoji.

Ono što bi Županija trebala napraviti jest upisivanje na zgradu jer bez toga obnovu nećemo nikad dočekati: naprosto jer bez fondova nema novca. Grad Makarska neće 10 posto svojeg proračuna izdvojiti za projekt zgrade koja niti nije u njegovoj ingerenciji, a Županiju kao osnivača, očito je svih ovih godina, nije previše briga.

Nadajmo se da će se lobiranje gradonačelnika nastaviti i da neće ostati samo na obećanjima, niti njegovim, niti nadležnih iz Županije.

Ivona Ćirak /foto M.D.