Prije tri mjeseca doživjeli smo jedinstveni slučaj da nas je službeni Facebook profil Zorana Paunovića odlučio podučavati kako treba izgledati intervju s gradonačelnikom, usput nas nejasno optuživši za nekakve zakulisne igre, „nepoznate razloge“ i što je već nadrobljeno u postu o kojem smo pisali, preporučamo da ga opet pročitate. Nastavak ove priče dogodio se jučer, kada je upravo osoba koja se brine o PR imidžu gradonačelnika na društvenim mrežama, odlučila još jednom navaliti na naš portal opasnim insinuiranjem.

U pitanju je Ani Šoštarić, jedna od utjecajnijih figura u užem timu gradonačelnika Paunovića, koja je ovaj put istupila u svoje ime,reakcijom na naš tekst na društvenim mrežama. Da citiramo što je napisala:
.“..Ono kad si kao neki medijski portal pa napises shit clanak ”for the fun of it” al ti se ne svidjaju komentari pa cak 23 komentara izbrises ili blokiras ko fol neovisan medij Makarska Danas“ – napisala je Ani Alač Šoštarić.

To se, naime, odnosi na tekst kojeg smo objavili, a u kojem se nalazi stručni osvrt Antonie Vodanović, predsjednice udruge Kačić, a vezan za sadnju drvoreda u centru grada. U njemu se, uistinu, ne mogu pročitati svi komentari, već samo nekoliko posljednjih. Na što je dotična odmah našla jasan razlog. CItiramo je opet :

Oglas

„…ali ovdje nije uopce pitanje sadrzaja clanka ni svidja li se nama arhitektura i zelenilo. Ovdje je pitanje cenzure. Razumijem i uklanjanje laznih botova cak, ali bas da su sva 23 komentara lazni botovi mi se cini nevjerojatno.“ – dodala je u svom komentaru Ani Alač Šoštarić.

I tu se, napokon, sasvim slažemo, jer ne da nismo obrisali 23 komentara, nego nijedan.

Što se zapravo dogodilo? U posljednjih desetak dana u barem tri navrata nije bilo moguće pročitati facebook komentare ispod članaka – da budemo točni, to je bio slučaj s pričom o uspjehu hrvatske rukometne reprezentacije čiji je trener naš Dragan Vuković, zatim su nam korisnici prijavili isti problem na tekst s obavijesti o smrti Edite Šolić prije nekoliko dana,a treći (nadamo se i posljednji ) u nedjelju, na tekst sa stručnim osvrtom Antonie Vodanović o sadnji drvoreda u centru grada. Javljali su nam se čitatelji zbog toga i svima smo do sada objasnili da to nema veze s nama. Ukratko, do Facebooka je i mi ne možemo tu ništa. Nažalost, na ćudljivost ove društvene platforme ne možemo utjecati i možemo samo nadati se da će problemi s komentarima biti riješeni. Nijedan komentar pritom, s naše strane, nije izbrisan ili na ikoji način uklanjan.

Ono što nam je bizarno i smiješno je da je gospođi Šoštarić ipak puno prije palo na pamet da smo sakrili/izbrisali/cenzurirali 23 (!!!) komentatora na Facebooku, nego li da se možda radi o nekakvom tehničkom problemu. A s obzirom da je u pitanju i osoba koja, uz to, predstavlja gradonačelnika Zorana Paunovića na društvenim mrežama, imamo se s razlogom pravo zapitati zašto je ponovo tako nervozna i zašto je, naoko ničim izazvana, izabrala još jednom neprovjereno lupetanje kao način obračuna s novinarima. U krajnjoj liniji, mogla je pitati i doznati u kratkom roku. Ali ne.

Na kraju, nećemo ulaziti u to kome je gradonačelnik, i zašto ukazao povjerenje, ali zabrinjavajuće je da se osoba od povjerenja na ovakav način obračunava s novinarima, slobodom izražavanja, drugačijim mišljenjem i strukom. Jer teorije urote možda i možemo razumjeti, živimo u takvim vremenima, ali nazvati stručni osvrt povjesničarke umjetnosti “shitom”, i reći da je članak napisan tek tako, iz zabave, umjesto da se pozdravi drugo mišljenje, to je ono što jako, jako zabrinjava.

Ozren Franić