Izmjene i dopune Prostornog plana grada Makarska jedna su od najvažnijih tema u gradu o kojima se, međutim, malo govori vjerojatno iz razloga što se procedura neočekivano oduljila. Podsjetimo, pisali smo da Županija nije dala pozitivno mišljenje na konačni prijedlog te je isti vraćen na doradu. Konačni prijedlog koji je radila tvrta Urbi&Archi iz Splita je uvažio primjedbe te je zabranjena višestambena izgradnja.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnicu Ivanu Miočević Franić (NLO) zanimalo je zašto je uopće angažirana ta firma s obzirom da je osnovana svega 10 dana nakon donošenja odluke o izradi novog prostornog plana protekle godine krajem srpnja. Firma je, kako je rekla Miočević Franić, osnovana 10.kolovoza, a osnivačica firme je Gorana Barbarić, bivša zaposlenica firme Geoprojekt koja je radila na prošlom planu i koja je tumačila plan na javnom izlaganju u lipnju ove godine.

– Ključni dokument grada ste povjerili tvrtki bez ikakvih referenci, a rezultat je odbijanje prijedloga županijskog Zavoda za prostorno uređenje što u naravi znači da ćemo, umjesto da prijedlog usvojimo danas, eventualno imati ga na proljeće ili ljeto iduće godine, rekla je vijećnica.

Oglas

Gradonačelnik Zoran Paunović je kazao kako pretpostavlja da je vijećnica mislila kako su radili marifetluke i malverzacije angažiravši ovu tvrtku. – To nije točno. Poslani su mailovi,  njihova je ponuda bila ekonomski najisplativija i tu staje sva priča. U cjelokupnoj proceduri potrebno je mišljenje Županije i nakon toga Ministarstva. Kad smo dobili negativno mišljenje (31.listopada, op.a.), išli smo na sastanak s ravnateljem zavoda gospodinom Petrom Matkovićem i gospodinom Nikom Mrčićem koji je napisao negativno mišljenje.

Jasno smo komunicirali koliko su nam važne ove izmjene, prvi put se smanjuju koeficijenti, prvi se put ukida stambena izgradnja, radi se o vatrogasnim mjerama kojima spašavamo Makarsku od daljnje betonizacije i devastacije. Neke smo stvari razjasnili, a sutra (četvrtak, op.a.) ćemo uputiti ispravljeni elaborat i vidjet ćemo novu reakciju Zavoda. To nije u našim moćima…Žao mi je što mislite da osobe koje su radile na planu nisu stručne i da se radilo o marifetlucima, ali kažem vam, poslani su upiti i ovo je bila najpovoljnija ponuda, odgovorio je Paunović.

– Ne imputiram da su nestručne arhitektice nego da nemaju referenci. U brojkama ako ćemo govoriti, izdat će se dozvole za nekih 500 do 1000 stanova, pomnožite to s 4 i imamo veliki pritisak na kompletnu infrastrukturu, rekla je Franić ponovivši kako plan treba usvojiti čim prije.

Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća, rekla je kako je manje razoran plan od ovog današnjeg mogao biti usvojen 2020.godine kad su, kako je rekla, odbijeni svi njezini amandmani koje je obrazlagala kroz dvoipolsatnu raspravu.

Podsjetimo da je tada vijećnicima podijeljen materijal u A4 formatu u kojemu su bile navedene navodne prednosti tog plana, a pojedini vijećnici pokazali su tada u raspravi da prijedlog nisu ni pročitali držeći se odano šalabahtera.

Uvjeravalo se kako se radi o planu koji nas spašava od betonizacije, a što se zapravo mijenja i zašto bismo trebali vjerovati da je to dobro, ondašnji je gradonačelnik Jure Brkan 2020.godine, uoči izglasavanja plana, detaljno u vrlo optimističnom tonu ispričao za Slobodnu Dalmaciju.

U isto su vrijeme ispred vatrogasnog doma gdje se odvijala sjednica zajedno s građanima prosvjedovali predstavnici udruge UZOR Osejava koje je Brkan tada, zbog ispada jednog prosvjednika, nazvao huliganima.

HDZ je u više navrata ponovio kako su namjeravali ići i u drugi krug izmjena, ali kako su izgubili vlast, to se nikad nije dogodilo, a aktualni vladajući su prihvatili primjedbe kojom bi se višestambena izgradnja trebala izbaciti kao opcija.

Išli su na izmjene u tekstualnom dijelu kako bi se ubrzao proces, međutim, očito je da to neće ići kako je bilo planirano jer će se dosta toga morati naknadno uskladiti.

Ivona Ćirak